zonderwijzerplaat

Wat is tijd?

De mens ervaart tijd als een sequentieel verloop. Het helpt de mens om te plannen en dingen te doen. Ik denk dat het allemaal doelloos is omdat in feite alles al vaststaat. Bovendien herhaalt elk moment zich eindeloos. Als we eindeloos accepteren als een feit kunnen we ook spreken dat tijd eigenlijk niets is. Is dat eng? Ik denk het niet!

Ik ga proberen uit te leggen waarom ik denk zoals ik denk.

 Absoluut determinisme domino

Absoluut determinisme is een filosofie die beweert dat alle gebeurtenissen een causaliteit hebben die vervolgens zelf ook weer een causaliteit is van een nieuw gevolg, enzovoort, enzovoort. Iets gebeurt vanwege de omgeving. De invloed van de omgeving op iets of iemand is volledig.

De mens denkt zelf te handelen, maar hij handelt omdat hij niet anders kan. Dat heeft zijn huidige omgeving en de omgevingen van het verleden nu eenmaal zo bepaalt. Zelfs je genen zijn beïnvloed door de omgeving. Die omgeving van toen was zo vanwege de voorgaande omstandigheden. Je genen bepalen direct of indirect wie jij bent en hoe je handelt. Denken en handelen worden bepaald door je omgeving en je hormonen. Je hormonensamenstelling is weer een gegeven van genetische invloed.

 Oscillerend heelal oscillatinguniverse

De mens neemt waar dat het heelal uitdijt en dat de theorie daaronder een grote knal is. De grote knal is het gevolg van de ultieme samengeperste massa.

Volgens bepaalde theorieën kan het heelal zich niet oneindig uitdijen. Er is een bepaald omslagpunt binnen het uitdijen dat omslaat naar inkrimping. Sterrenstelsel klonteren samen tot weer het ultieme compacte massa, die vervolgens weer explodeert.

Hoewel ik beweer dat tijd niet bestaat is in het bovenstaande plaatje toch een tijdsverloop weergegeven. Dit kan niet anders omdat onze hersenen sequentieel denken.

 Een schokkende ontdekking

Het absoluut determinisme zegt:

  • de huidige toestand van het universum is een gevolg van een vorige toestand
  • de huidige toestand is dan weer een oorzaak van de toestand die daarop volgt oneindig bigbang

Een oscillerend heelal zegt dat oneindig vaak een big bang zich zal voordoen.

Als we de bovenstaande theorieën aannemelijk vinden en ze samenvoegen, kunnen we tot de schokkende conclusie komen dat tijd niet bestaat. Alle momenten herhalen zich oneindig volgens deze twee theorieën. Als een moment zich oneindig herhaalt speelt iets zich ook oneindig vaak af. Wat blijft er dan nog over van de tijd? Niets meer dan een hulpmiddeltje voor onze hersenen om te kunnen functioneren.

🙂