accu70

In dit stuk wordt doorgegaan op het vermijden van een Compromis en het werken aan een beter alternatief. Zie hier het eerdere bericht over het compromis.

Organisaties zijn afhankelijk van mensen. Mensen hebben elk hun eigen opvattingen. De comfortzone van hun eigen opvattingen kan hen uiteindelijk in de weg gaan zitten. Men neigt vaak naar het tot het uiterste verdedigen van haar eigen stelling. Er wordt ‘oorlog’ gevoerd als dat nodig is. Als eens onderzocht zou worden hoeveel dit organisaties kost, denk ik dat we heel erg schrikken en uiteindelijk in schaamte afdruipen.

Is het een idee om bij voorbaat geen verschillen te hebben? Ik denk dat verschillende inzichten juist geniale ideeën opleveren, als je er maar goed mee omgaat.

Een gezond bedrijf is altijd in ontwikkeling en ontwikkeling geeft spanning door diverse inzichten. Met respect voor elkaar en vertrouwen kunnen we er heel goed mee omgaan en er zelfs iets moois van maken.

Streef niet direct naar een compromis, dat is eigenlijk kortsluiting en verlies van energie.

Spanning is goed als deze kan wegvloeien, van min naar plus of van plus naar min. Vloeien moet het, dat is de flow en geeft energie. Maar hoe bereik je een flow bij spanning? Ik denk A en jij denkt B. Een compromis zou kunnen zijn AB, terwijl C het derde alternatief kan zijn. Tussen A en B is potentieel verschil en dus spanning. Hoe bereiken we dan flow als er spanning is? Leer elkaar kennen. Ik laat zien wie ik ben en wie ben jij? Respecteer elkaar en bepaal het gezamenlijke doel. Als dit is gelukt komt flow vanzelf, laat het gaan, behoud niet je eigen stelling. Ervaar andere inzichten, leer en pas toe.

Het lijk wel verankerd te zitten in de westerse maatschappij. Als men hier discussieert zie je een wedstrijd. Een wedstrijd met maar twee spelregels:

  1. Hoe verdedig ik mijn standpunt
  2. Hoe krijg ik de andere standpunten zo snel mogelijk onderuit

Een veel vruchtbaarder dialoog is te leren van elkaars standpunten. Combineer standpunten, geef er meerwaarde aan, streef naar een gouden alternatief. Streef naar een flow binnen het potentieel verschil.

Verschillen in inzicht heeft waarde.

Vanuit de verschillen kun je leren van elkaar.

Verschillen zijn de voedingsbodems voor iets nieuws, iets moois.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *