compromise-600x423

Een compromis is de veroorzaker van stagnerend beleid, processen en systemen!

De stelling hier is gewaagd, mede doordat de huidige maatschappij uit compromissen bestaat. De politiek lijkt zelfs niet zonder te kunnen. We hebben een democratie en het compromis is het belangrijkste smerende ingrediënt. Tenminste, dat beweert men.

Partijen nemen stellingen in om hun achterban tevreden te stellen en verwaarlozen hiermee maar al te vaak het algemeen belang.

Een compromis is niet een optelsom van 1+1=2, in het meest gunstige geval is die 1,5 maar vaak minder dan 1.

Deze stelling is uit te leggen in het volgende voorbeeld:

Man en vrouw willen een nieuwe bank, de man een blauwe, de vrouw een rode. Beiden zijn niet te overtuigen van elkaars voorkeur. De keuze wordt een paarse; beetje blauw, beetje rood. Hoewel beiden maar voor 50% tevreden zijn, blijft het dus ook voor 50% een ongewenste kleur. In het bovenstaande voorbeeld zijn de partijen voor 50% tevreden. Die 50% van de man en vrouw kun je ook niet optellen, want dan gaan we frauduleus om met statistieken. Het resultaat is dus dat er algemeen een 50% tevredenheidsresultaat is.

Als echter wordt gekozen voor één van de alternatieven, dan moet het wel zo zijn dat de andere partij voor meer dan 50% akkoord gaat met de keuze; dit heet dan een concessie. Dit betekent dat er gewerkt moet worden aan de overtuiging; een goed alternatief is uiteindelijk een win-win situatie voor beide partijen.

Het kan ook zijn dat man en vrouw de paarse kleur geweldig vinden (100% tevredenheid) en dan kunnen we spreken van een derde alternatief. Dit is het ultieme streven en moet het uitgangspunt zijn als partijen om de tafel zitten voor het kiezen, of beter nog, werken aan een oplossing.

Als de intentie er is om gezamenlijk tot een nieuw idee te komen, is de kans groot dat hier een veel beter alternatief uitkomt.

compromis

Een compromis of een beter idee?

De meeste mensen zijn geneigd om een standpunt in te nemen dat ze veilig achten; de comfortzone. Ze verdedigen dit en zijn bereid iets toe te geven tot een compromis volgt om in ieder geval een deel van die veiligheid of hun eigen idee veilig te kunnen stellen. Het ultieme doel schijnt hiermee ondergeschikt te zijn, en dat is een verlies. Een groter verlies als beide partijen zich zo opstellen.

Een compromis verzwakt twee stellingen.

Een compromis leidt nooit tot 100% of meer tevredenheid.

Kies het één of het ander, of streef naar een derde alternatief.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *